PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020 JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM PODPROGRAM 2019
Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Ostrowie przy współpracy z Podkarpackim Bankiem Żywności realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
Pomoc żywnościowa trafiła do 785 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa podkarpackiego (gminy Ostrów).
3. Wydaliśmy osobom potrzebującym: 29 698,5 ton żywności, tj. 2 600 paczek żywnościowych.
4. W ramach Podprogramu 2019 dla 83 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 8 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- edukacji finansowej – 2 spotkań dla 22 uczestników
żywieniowo - dietetycznych – 2 spotkań dla 21 uczestników
- Kulinarnych – 2 spotkań dla 18 uczestników
- Promowania zdrowego odżywiania – 1 spotkanie dla 12 Uczestników
- zarządzanie budżetem domowym – 1 spotkanie dla 10 Uczestników